Aha, já jsem měl za to, že to jezdilo u LG, ale ono to fakt jezdí u UZ...škoda, že jich mají tak málo, jinak by to mohlo jezdit do Berlína, a nebo třeba k nám, pořád je to lepší než obyč WLABm62
Ad. D - Aha, no ale vypadalo tak, takový barevný interiér, já už ho někde viděl, a myslel jsem, že to bylo u kinematovlaku
CFR A a B - no, tyhle nehumánní kousky jezdí nejen na kratších vzdálenostech, ale i na dálkových rychlících přes půl Rumunska. Taky mají jednotlivé kategorie vlaků odlišný cenník, IC je třeba o 80% dražší než rychlík, takže kdo na to má, tak jede IC. To má pak za následek určité sortování cestujících.
Jinak je pravda, že Rumunsko se rychle mění, hlavně díky EU. Ale velké rozdíly tam zůstávají a ještě zůstávat budou.
WLABmee - to co jezdilo u DR, je na Ukrajině. U LG nikdy nebylo a teda není ani u WSBA.
To D není kinematovlak, ale podle mě jeden z vozů galerijního vlaku Leica gallery.
A právě to je ono, na Os a Sp se to celkem hodí. Ale teď už jsem za to,aby nebyl, neboť němci mají, a nikde jinde není potřeba úvrať. Řidičáky bysme si mohli půjčovat od DB až budou moct 380 jezdit do Německa a Rakouska/Maďarska.
CFR A a B - to tam fakt jezdí v pravidelném provozu? To je jak za "krále klacka", začínám si vážit našich humanizací, protože to je oproti tomuto luxus.
WLAB 52 tady také půjde pár kousků bez ee do kopru...
Řídíčák bude, bude 961, ale těžko říct, co to bude zač, bohužel asi jen na Sp a Os. Každopádně má už spolu s modernizacema 842 asi zpoždění.
BRtl - je pěkný bistrovůz, docela zdařilá reko.
ABe130 "špajz" - opravdu moc pěkné fotky exteriéru, jak už bylo někde dole zmíňěno, počasí přálo..
Strejcekms: Právě to chci taky napsat Já tyhle sedačky mám nejraděj, mě se celkem líbí. No ale teď už k tématu.
NS - Interiér opravdu krásný, ta červená kůže působí luxusně. Ale naopak největší hnus je uspořádání exteriéru. Proč panebože NS nekoupili vozy od Eurofimy (já vím, že ona to jenom platila, ale víte jak to myslím), jako ÖBB, SNCB, DB a možná ještě někdo, ale udělala si je sama u Talbota. Je to přímo otřesné. Nicméně i ta dvojka vypadá luxusně a čistě.
Ex. Jugoslávie - To ABm ŽRS se mi zdá sprosté, krom toho, že to v 1. má jiné podhlavníky je to jako 2. To byla výhoda koženky, alespoň nějak se to rozlišovalo. To ŽS BRlt se mi taky moc nelíbí, interiér sice pěkný (standart InterCity Serbia) ale okna mi přijdou divné. Když už se tu probírají ty vozy ŽPCG, tak by se mohla souprava do Baru obohatit o vůz 2. třídy, a to by pro změnu mohl být právě tento. Nicméně takové reko by mohla udělat i ŽS, neboť ty ABlm co k nám jezdí na Avala jsou nehezké. Ale interiér je moc hezký, vybrali si moc hezké barvy.
ÖBB - To WLABmz je sice staré, a nehezké, ale ostatně jako jiné lůžka ÖBB má interiér krásný. A navíc jezdilo do zajímavých destinací, teď třeba Beograd, a nedávno Berlín a nebo Strasbourg. Ta 5 047 má opravdu nádherné a udržované sedačky, ne jak Bdt III. série, Ale přetažené už se mi nelíbí. Pak je tam jenom Bmpz, a k tomu snad nemám co dodat, jenom že ty sedáky by mohly být rozdělené.
DB a Švýcarsko - Bpmbdzf 296 je dobrý a hezký vagón, nám by se na dálkové vlaky taky hodil řidičák. Ale u DB to má daleko větší využití, tam je stanic s úvratí....Ohledně té jednotky od ZB, ta jednička je krásná, a navíc, fotky z venku se pdmu moc povedly. Ale 2. třída připomíná DB . Ty revitalizované vozy SBB mají moc hezké barevné provedení sedaček, ten červený hadr k těm černo-bílým sedačkám moc ladí. Navíc to nejsou sedačky, ale skoro už křesla . Ale zase se mi nelíbí to uspořádání dveří, jako u SNCF. Já jsem prostě zarýtý ten, kdo nemá rád něco nezvyklé. Prostě Zetka jak má být, jinak je to nehezké. Já preferuji právě vozy jako má ÖBB, ty z novější dodávky, ty tlakotěsné (A/Bm(p)z, WRmz, Bcmz a A/BDmpsz). To patrové lůžko se mi moc nelíbí, já bych patra dával jenom na regionálku, jako DB. Naopak WRmz je moc povedený vagón. Ale celkově vozy CNL ve starém modrém nátěru byly hezčí, to na sebe tak moc neupozorňovali.
CFR - To je hrozné To A vypadá jako kdyby byl na koženkových sedačkách pohozený hadr. Nicméně nátěr by si mohli obnovit, na tomto působí dost staře. Ale to Béčko je katastrofa, výplň sedaček jak polské Bh (teď už B10p) co jezdí mezi Polskem a Ukrainou. A ten odpadlý lak pod oknem tomu dodává šťávu .
ČD - To Déčko je zajímavé, by to mohlo mít i svůj lak a mohlo by to jezdit častěj. Něco jako ÖBB-Kinderkino . Neívm, ale, jestli je to to "Kinderkino", nebo co, ale v popisech to není, a mě to připomíná Kinderkino (po česku Kinematovlak). Nicméně mě se nelíbí, jak se ty 809/810 přetahují, já bych všechno modernizoval na Regionovu, a přestože ji nemáte rádi, je rozhodně lepší něž 810. Navíc ty sedačky, uspořádání 3 + 2 je dost brutální. Bdmtee jsou dobré vagóny, ale mohlo by se to poupravit jak v Maďarsku, tam to jezdí na Os v jednotce (BDvmot), tedy dodělat k nim hnací a řídící, nebo jenom řídící vůz, a byla by to dobrá sestava na Os.
ZSSK - 460 a 560 se mi od ZSSK moc líbí, mají totiž takovou příjemně měkkou koženku, ne jak u nás. Ale je škoda že už vyřadili ty WLAB 52, naštěstí jsem to ještě stihl odfotit, a dám to i jako PF. Klasické WLAB, k tomu není co dodat, WLABmee taky ne, ale WLABmee od WSBA má hezký nátěr, takto by vypadalo, pokud by Vaggonbau Görlitz udělala ty WLABmee i pro DR, jak bylo v plánu. Jeden z těch vozů dokonce u DR jezdil, poté ale byl převeden k LG, a od LG k WSBA.
Ostatní (MÁV-START a RENFE) - ty By vypadají hrozně, myslím že by nebylo na škodu je vyřadit nebo modernizovat na ty Bhv, co jsou tam taky, ty se mi celkem líbí. Stejně jako i vůz RENFE BR3t 2800, co vypadá jako z CAF co jezdí i u MÁV-START.
OK, přidám snad první komentář roku 2011. Říká se, jak na Nový rok, tak po celý rok. A na Nový rok chválím Nizozemce, konkrétně jejich vozy A 10-70 a B 20-70. Exterirérem se teda moc nevyznamenali, ale co se týče interiéru - je to lahůdka. Sedačky pohodlné ( soudě podle 3-sekundové zkušenosti z ÖBB Ampz ) a interiér celkem ujde ( no, i když červená kůže v jedničce... ).
Dále chválím soukromého dopravce Zentrallbahn, hlavně za luxusně vypadající 1.třídu! Škoda, kdyby jednotky ABe měly u sedadel delší stolky, mohly by dokonce u mě předčít i Holanďany! Snad to není jediný regionální dopravce, kterého na vagonwebu pochválím.
Dále chválím ÖBB za interiéry, jak ten ve WLABmz 71, tak ten 5 047 ( samozřejmě mám na mysli tu novou verzi ). Podle obrázků bych za interiér pochválil i německý řídící vůz, ale bohužel, tento interiér mě doslova a dopísmene unavuje ( tzn., že se ve vlaku cítím unavený ). Poslední pochvalu u mě Černá Hora. Ano, Aeelm a Beelm jsou ve fotogalerii vagonwebu déle, ale když přibyly nové fotky.
Od teď budu jen kritizovat. A to se bohužel týká Rumunů. Ano, tomuto národu sice v poslední době Astra Vagonae Calatori vyrábí přenádherné vozy splňující nejpřísnější západoevropské potřeby, ale bohužel, CFR vlastní i vozy letité, jejichž kupéčka a záchody vypadají, jako by je stvořil někdo ve 14.století.
Několik poznámek k poslední letošní fotoaktualizaci:
Z Nizozemska toho ve fotogalerii zatím mnoho není, proto bych rád představil dva zástupce - A 10-70 a B 20-70 NS. Obě řady jsou označovány jako typ ICR (InterCity rijtuigen - InterCity vozy). Tento typ byl pro NS vyráběn v letech 1980 až 1988 firmou Talbot Aachen (dnes součást Bombardieru). Celkem bylo v několika sériích vyrobeno 378 vozů, a to v provedení A, AB, B, BKD (2. třída s barovým a zavazadlovým oddílem) a Bs (s řídícím stanovištěm). Mezi roky 2000 a 2006 byla většina vozů modernizována (vyjma Bs), což obnášelo zejména úpravu interiéru a dosazení klimatizace. Všechny vozy BKD byly přitom upraveny buď na BDs (řídící vůz se zavazadlovým oddílem), Bf (s oddílem pro kola) nebo B. Dále všechny vozy AB byly upraveny buď na A nebo B, a některé původní B byly upraveny prozměnu na BDs. Vozy po modernizaci jsou někdy značeny jako typ ICRm.
77 modernizovaných vozů bylo dále upraveno pro vozbu vlaků NS HiSpeed, konkrétně Amsterdam - Schiphol - Rotterdam. A právě tyto upravené vozy jsou předmětem dnešní aktualizace.
Lůžkové vozy WLABmz 71-71.4 ÖBB byly vyrobeny v roce 1975 švýcarskou vagónkou Schlieren původně jako typ T2S (vůz se 17 dvoulůžkovými oddíly). V roce 1999 prošlo 5 vozů rekonstrukcí, při níž bylo vnitřní uspořádání změněno na obvyklých 11 třílůžkových oddílů.
A 19-47 (rok výroby 1965-1984) a B 20-57 CFR (rok výroby 1978-1991) jsou klasické rychlíkové vagóny CFR. Zde se přímo nabízí srovnání s vozy ČD A 19-41 a B 20-41..
ABe 130 ZB je elektrická jednotka švýcarského soukromého dopravce Zentralbahn (majetkově je ale také propojen i s SBB), který zajišťuje dopravu na dvou tratích o rozchodu 1000 mm vycházejících z Luzernu. Jednotka ABe 130 je produktem švýcarského Stadleru z let 2004-2005, vyrobeno bylo 10 kusů, všechny pro ZB, nikdo jiný tento typ neprovozuje. Jednotka je také známá pod přezdívkou "Spatz", což je sice vrabec, ale tady to napasovali na Schmalspur Panorama Triebzug, v překladu úzkorozchodná panoramatická jednotka. Právě panoramatická okna ve středním článku dělají tuto jednotku trochu vyjímečnou. Všechny ostatní panoramatické vlaky ve Švýcarsku jsou buď výletní (za zvláštní jízdné) nebo jde o 1. třídu, kdežto tato jednotka jezdí na běžných osobních vlacích. I když žádný zázrak to zrovna není, ty okna jsou mrňavé, žádný extra výhled oproti nepanoramatickým vozům to teda není.
Motorový vůz řady 5047 ÖBB, je nejmenší motorák provozovaný Rakouskými drahami. Nasazován je na nejméně vytížené tratě, svým určením je tedy srovnatelný s mot. vozy řady 810 ČD (i když skutečně srovnatelný je asi až s 842..). Výrobce Vagónka Jenbacher, rok výroby 1988-95, celkem vyrobeno 100 kusů (+ 10 odvozených dvojdílných jednotek 5147). Ve fotogalerii je jak původní provedení, tak verze po redesignu.
Když už tady byla zmínka o 810 ČD, tak bych rád upozornil na rozsáhlou aktualizaci, kde byla přidána řada různých variant s vylepšením interéru.
Z fotek exteriérů bych upozornil na WRm CNL, což jsou vozy vzniklé rekonstrukcí bývalých Amhe a Bmhe DR (prototypová souprava, tzv. "Komfortzug", která koncem 80. let jezdila i do Prahy na IEx Progress).