rád by som vás upozornil na jednotku SNCF, ktorá bola vystavená v Berlíne pred dvomi rokmi- ide o regionálnu jednotku s duálnym pohonom - diesel a viacsystémová elektrická. Prvá a druhá trieda, bezbariérovosť, sedačky polohovatelné v oboch triedach a s ušami, odkladacie priečinky a vyklápacie stolíky pre každé sedadlo, lampičky na čítanie pre každého, police na väčšiu batožinu, sedadlá "typu gauč" nad podvozkom.... samozrejmosťou je moderný dizajn, klimatizácia a dostatok miesta na nohy aj v druhej triede! pred dvomi rokmi to bol môj víťaz výstavy. a tu ho máte: B 82500 SNCF
tento rok sa mi páčil FLIRT pre Nórsko... a dôvod? obsahuje množstvo nápadov a maličkostí, ktoré ma oslovili.
ale mojou srdcovou záležitosťou, kde sme sa s pavlom počas výstavy stretávali na oddych a posedenie bola jednotka DOSTO od STADLERA.
To je otázka vkusu jednotlivce, mě se to Pendolino dost líbí, zatímco ten vagon má hrozné sedačky a otřesné uspořádání. Pro potřeby Slováků a Čechů to stačí..
Tady jsem našl pěknou fotečku, snad ty dva zelené stroje příští rok uvidíme v provozu. [www.trainzitaliafoto.com]
OK, Tak speciálně pro pana twráka jinak:
Zatímco rychlovlak má pro mě velice nekvalitní design, osobní vůz má pro mě velice kvalitní design. Doufám, že jsem to nevysvětlil marťanovi.>:D<
Třeba lícování plastových obkladů, mezery jsou tam jaksi větší, než u jiných výrobců. Nebo celkově vnitřní hlučnost, jak vrzání kde čeho, tak i odhlučnění od vnějšku. V tomhle asi vedou německé ICE, ty mě přijdou jako nejtišší. U té 610 jsem hlučnost zatím nemohl posoudit, protože se na výstavišti nehýbala (teda vlastně hýbala, ale jen ukázka naklápění).
Sedí se tam tak nějak normálně, mínus je, že ty sedačky nejsou moc anatomicky tvarované. V jedničce to aspoň trochu zachraňuje polštářek.
Ty demonstrační vagóny jsou opravdu pěkné. Je zajímavé, že Francouzi takhle vezmou jeden vagón a ten zmodernizují jenom na ukázku. By mě zajímalo, co se s nima pak děje, jestli tu modernizaci dokončí a zařadí do provozu anebo jestli je někde odstavná kolej s řadou zarostlých demo vozů...
V250 nejezdí, a tady se píše, že nebude jezdit dřív než v prosinci 2011, tj. čtyři roky zpoždění...
Tak-že jde o dílenské zpracování - co Italům vytíkáš? Trápilo to nová vozidla hlavně v 90. letech, vrzání plastů, hlavně pod oknama, atd..
Ta V250 je hnusná, respektive se mě nelíbí, na těch fotkách koukám že tam někdo seděl, tak se to mohlo hned vyzkoušet (s tim stolekem). A to fakt ani po 2 letech ještě nejezdí??
Na fotkách to tak asi opravdu není vidět, naopak bych řekl, že na fotkách vypadá to pendolino o dost lépe než ve skutečnosti. Ale stačí si tam sednout, nevím jak bych to popsal, to se asi musí zažít. Ale třeba už potahy sedadel byly z takové nekvalitní látky, podobné jako nové potahy v Bmz245.
Obecně mám pak zkušenosti z různých cest, nejlíp to jde porovnat, když přestupuju z made in Italy do něčeho jiného (nebo naopak). Ty italské jsou většinou jaksi víc rozvrzanější, opotřebovanější..
A pro Italy charakteristický je přístup k termínům (výroba, uvedení do provozu), u jiných výrobců bývají zpoždění taky, ale ne tak velké.
Teď jsem si vzpomněl na takový drobný detail z minulého Innotransu, kdy byla vystavená V 250 od Ansaldy Bredo (taky Itálie): sedačky (ale jen některé!) měly vzadu sklopný stoleček, ovšem při zavírání bylo nutno ze začátku překonat silný odpor a dovření stolečku pak proběhlo velmi vysokou rychlostí.. až tak, že kdyby přede mnou někdo seděl a zrovna jedl, tak bych měl obavu, že mu při tom rázu může zaskočit.. Mimochodem, ty V 250 už mají taky několik let zpoždění.
pd - Proč máš takové výhrady k Italské produkci vlaků, já nejsem nějaký extra znalec, ale nějaké propastné rozdíly mezitím nevidím.
Sedí se alespoň na těch sedačkách toho Pendolina pohodlně??
Buď jsem hroznej detailista, nebo to Velaro D (ICE 3) působí opravdu laciněji - teda podle upevnění sedadel, je to vydět na fotkách, ta kovová konstrukce upevněná dvěma šrouby (matice?) k podlaze , vypadá to jako někde v tramvaji. Třeba je to jen nějaký nedodělek, i když toto je už věc která se dělá opravdu jinak i v regionově. Ale je to věcí názoru. Oproti tomu Pendolino má sice pěkně upevněná sedadla, ale jsou to úzké nudličky, ovšem co by jsme od klopidla čekali..
Ten Francouzskej vagon mě připomíná taky jeden Corail, asi jsem to vyděl tady [www.vagonweb.cz] "Modernizace s ohledem na očekávání cestujících." Předváděcí vůz SNCF demonstruje 5 příkladů kompletní renovace interiéru během 35 let životnosti tohoto typu vozu.Moc pěkné.
Dnešní fotoaktualizace je zaměřená výhradně na vystavené vozy na veletrhu Innotrans, čili následovat bude souhrnné představení jednotlivých exponátů. Pro zajímavost uvedu u většiny vozů ještě svůj názor, takže pojďme na to:
Apm SBB (Panoramawagen) není až taková novinka, vozy byly vyrobeny v letech 1991-92 v celkovém počtu 12 kusů. Původně byly určené pro vlaky EC, v posledních letech se přesouvaly spíše na vnitrošvýcarské IR, na posledním EC jsme ho mohli vidět do letošního června na Transalpinu, než byl nahrazen soupravou railjet. Vystavený vůz byl po nedávné modernizaci a prezentoval spíše opravárenské kapacity SBB.
Bmpeer ZSSK asi není třeba příliš představovat, vystavený vůz byl nejnovější vyrobený už s pořadovým číslem 30. Produkci ŽOS Vrútky doplňoval ještě Ampeer, totožné provedení je ve fotogalerii už z dřívějška, proto není v této aktualizaci.
Názor pd: Bmpeer v poslední sérii už snad můžu začít považovat za vůz jakž takž odpovídající dnešním standardům. Ampeer je o něco lepší, ale na to, že to má být vlajková loď ZSSK, tak je to pořád ještě slabé. Mě osobně nepohodlné Borcady, sedadla výhradně proti sobě (až na pár na konci vozu). Dokázal bych si tam představit nějaké zástěny a trochu variabilnější uspořádání interiéru.
Mimochodem, toto byly jediné novovyráběné vozy klasické stavby, které se na veletrhu objevily. Což dobře ilustruje všeobecný trend náhrady vozů ucelenými jednotkami.
951+051 ZSSK také asi není třeba zvlášť představovat, jednotka push-pull odvozená od jednotek řady 671 ZSSK. ZSSK mají objednáno 10 jednotek + 2 lokomotivy ř. 381.
Názor pd: v porovnání s tím, na co jsme zvyklí u ČD (popř. i u ZSSK), tak je to určitě krok vpřed, bohužel ale v porovnání s ostatními exponáty už je to nižší liga. Na to, že je to odvozeno z jednotek, které jsou ve výrobě už 13 let, tak už tam mohly být dávno vychytány mouchy typu nízká výška vstupních dveří (člověk vyšší než cca 185 cm se při nástupu praští do hlavy), nepříjemné vnitřní osvětlení, úzká ulička v horním patře. Taky se na Innotransu ukazuje stagnace českého železničního průmyslu, kde je novinkou akorát jednotka koncepčně stará 15 let. Třeba u polských výrobců je vidět obrovských pokrok, když se srovná, co vyráběli před 15 lety a co vyrábějí dnes.
DBpza CFL také není novinka, nýbrž jde o vůz z dodávky patrových vozů k CFL z let 2004-05. Vůz také reprezentuje opravárenské kapacity, tentokrát pro změnu DB, kde tento vůz prošel kompletní opravou po požáru.
Bs GoldenPass je vůz pro vyhlídkové soupravy provozované ve Švýcarsku pod značkou GoldenPass Line. I výletní vlaky jsou zpřístupňovány vozíčkářům, proto bylo objednáno těchto 8 vozů s nízkopodlažním vstupem.
Velaro D je nejnovější generace vlaků ICE pro DB, v letech 2010-11 by mělo být vyrobeno celkem 15 osmivozových jednotek. První nasazení se předpokládá od prosince 2011 nejprve na vnitrostátních vlacích, později se počítá s nasazením také na vlaky do Francie a Belgie.
Názor pd: nejedná se o žádnou převratnou novinku, jde jen o vylepšení ICE 3 (o čemž svědčí třeba i to, že nedostaly přívlastek ICE 4, ale v materiálech DB mají stále označení ICE 3). Z interiéru, alespoň z vystavené 1. třídy, mám spíš pocit, že jde o maličko o krok níže, zmizely např. vyhlídkové oddíly v čelních vozech, v 1. třídě už nejsou monitory u sedadel, uspořádání sedadel čistě velkoprostorové (ve starém ICE 3 bylo i pár oddílů), nebude tam jídelní vůz, jen bistro jako v Pendolinu. Sedačky naštěstí zůstaly stejného typu od firmy Grammer. Interiér celkově působí poněkud laciněji, i když to může být jen prvotní dojem. Oproti předchozím generacím ICE jsem byl celkově spíše zklamán, nutno ale říct, že v porovnání např. s italskou produkcí je to stále na vyšší úrovni.
ICE-S je čistě zkušební jednotka, která slouží výrobci i DB k ověřování různých technologií i vysokorychlostních tratí. Je to už druhá zkušební jednotka ICE, tato od roku 2000 nahradila předchozí ICE-V.
610 SBB patří do nejnovější (čtvrté) generace pendolina, ale stále je to pendolino se vším, co k tomu patří, včetně problematického zprovozňování. Jednotky objednané pro Cisalpino v roce 2004 se měly v pravidelném provozu objevit od konce roku 2007, ve skutečnosti zasáhly do provozu až od roku 2009 a to ještě zdaleka ne na všech tratích, které byly původně plánovány. Celkem bylo vyrobeno 14 jednotek, po ukončení činnosti společnosti Cisalpino byly rovným dílem rozděleny mezi SBB a Trenitalií.
Názor pd: o něco lepší, než předchozí generace, ale stále "italský produkt". Palec dolů.
Z 24500 SNCF je patrová elektrická jednotka z rodiny Coradia Duplex od Alstomu. K SNCF jsou dodávány od roku 2004 dosud, zatím bylo vyrobeno 122 jednotek řady Z 24500 (+ 59 jednotek řady Z 26500; liší se počtem vložených vozů).
Názor pd: tohle mě naopak nadchlo - pohledný design, pohodlné sedačky, variabilní uspořádání interiéru (jak za sebou, tak naproti sobě), zásuvky skoro u všech míst, sklopné stolečky u sedadel, u většiny čtyřek stolky ovšem chybí. Má jen jednu vadu, ale bohužel zásadní - málo místa na nohy, hlavně u "čtyřek", řekl bych, že je to ještě horší než v Bdmtee.
Jinak dvě zajímavosti - na streše jsou solární články, nevím ale využití, nejspíš pro dobíjení baterií. Dále u několika čtyřek jsou velké stolky s vestavěným dotykovým 32'' displejem, na kterém jdou hrát hry jako šachy nebo sudoku, sledovat filmy anebo také kontaktovat ostatní cestující ve vlaku (sedící u podobných stolků). V každém voze byly 2 až 4 takové stolky.
440 Agilis, další výrobek Alstomu, tentokrát z řady Coradia Continental. Vystavená jednotka je pro dopravce Agilis, který od letošního prosince převezme dopravu na několika tratích v okolí Regensburgu. Pro tyto výkony má objednáno 18 třívozových a 8 čtyřvozových jednotek řady 440.
Názor pd: takový průměr, mínus je zase málo místa na nohy.
RABe 511 SBB je výrobek firmy Stadler. Uvedené jednotky si objednaly SBB pro S-bahn Zürich a pro některé regionální linky ve Švýcarsku v počtu 50 jednotek šestivozových a 24 čtyřvozových. Do provozu by měly zasáhnout od letošního prosince.
Názor pd: poměrně strohý design interiéru, zásuvky jen v 1. třídě, oproti Coradii Duplex ale o něco více místa na nohy. 1. třída v porovnání se Z 24500 SNCF vychází lépe, ve 2. třídě ale podle mě vedou francouzi.
6112 HŽ dokazuje, že také chorvatští výrobci se snaží zařadit mezi ostatní světové producenty. Čtyřvozová el. nízkopodlažní jednotka je společným produktem společností Končar a TŽV Gredelj. Obdobná jednotka je nyní také dodávána pro ŽFBH.
Názor pd: celkem se jim ta snaha daří, soudě alespoň podle interiéru - celkem pohodlné sedačky, celkem místo na nohy, potěší drobnosti jako sklápěcí stolky, podnožka na nohy, zásuvky alespoň u čtyřek (teď si ale nejsem jistý, jestli náhodou nejsou u všech sedadel).
EN 76 je nová elektrická jednotka od Pesy objednaná Slezským vojvodstvím.
Názor pd: tady mě zaujaly sedadla, která na první pohled vypadají nadstandardně pohodlně, ale realita mě vrátila zpátky na zem - není to sice uplně nejhorší, ale vypadají opravdu líp, než se v nich sedí. V porovnání s jinými jednotkami tady nejsou ani zásuvky, ani sklápěcí stolky.
AM 08 SNCB je verze Desira ML pro Belgii. SNCB si jich objednalo obrovské množství, celkem 305 jednotek, které mají být vyrobeny v letech 2010-16.
Názor pd: tak tohle se Siemensu nepovedlo, jednoznačně nejhorší z vystavených exponátů. Velmi stísněné prostory, sedadla jsou rozmístěná velmi nahusto. Je to spíš velkokapacitní přepravník osob než vlak. Stejně na tom bylo i Desiro ML vystavené před dvěmi lety pro Trans Regio Deutschland.
BM74 NSB je Flirt Stadlera s Norskými drahami.. Objednáno je 50 jednotek, z toho 24 v o něco komfortnějším provedení Short Regional (regionální vlaky) a 26 jednotek v provedení Long Local (příměstská doprava). Lišit se mají hlavně uspořádáním sedadel, vystavený vlak je hybrid obou dvou.
Názor pd: 3+2 ve 2. třídě je z hlediska komfortu pro cestující krok zpátky, pokud to bude jen v té příměstské variantě, tak se to snad dá akceptovat. Jinak sedačky kvalitní a pohodlné, polohovatelné v obou třídách, osvědčené modely od firmy Grammer. Sedadla v 1. třídě jsou i otočná podle směru jízdy. Vtipná je vedle kladívka pro nouzové rozbití oken i pilka (že by na větvičky ?).
Itino od Bombardieru je vlastně dvojdílné Regio-Shuttle známé od Stadlera. Vyráběny jsou už od roku 2001 ještě tehdejším ADtranzem, který vyvinul jedno i dvoudílnou verzi, po odkoupení ADtranzu Bombardierem byla výroba jednodílná verze předána Stadleru. Představený model je pro dopravce VIAS, který už provozuje 22 jednotek od roku 2005. Na základě zvýšené poptávky se rozhodl objednat ještě další 4 vozy stejného typu, pochopitelně už ale s dílčími vylepšeními zejména technického rázu.
Názor pd: pro kratší tratě ideální, trochu mě zamrzely obyčejné sedačky, typ použitý v Regio-Shuttlích mám raději
221M pro Pomořanské vojvodství je třídílná dieslová nízkopodlažní jednotka od polského výrobce Newag. Jsou objednány 4 jednotky (+ 2 dvojdílné) s dodáním v letech 2010-11.
Názor pd: takový standard, neurazí ani nenadchne. Plusem jsou zásuvky.
5063 GKB je třívozový Stadler GTW 2/8 (obdoba např slovenských 840). Dopravce GKB, který provozuje dopravu na několika tratích v okolí Štýrského Hradce (Graz), má objednáno 13 jednotek.
Názor pd: zajímavá barevná kombinace v interiéru, celkem pohodlné sedačky, i tady mají zásuvky.
Su 99-72 001 SNCF je demonstrační vůz opraven SNCF, který prezentuje modernizaci vozů Corail. Na jednom konci je původní interiér, uprostřed je znázorněna renovace v různých fázích, na druhém konci je pak nový interiér.
Názor pd: zajímavé :)
SR 09-70 148 SNCF je původně barový vůz společnosti CIWL, nemám však o něm bližší informace.