Splňují české vlaky Inter a Euro city standardy vlaků IC a EC ? :D (82 Příspěvků)
Halooooo - 19. 02. 2010 15:34
Tomáš Palíšek Hele, já fakt nevim co s tebou, ty tvoje názory jsou vskutku zvláštní! Jak české Bmz může být lepší než Polská dvojka na Polonii/Sobieskym, která je spíše jak první třída? Já v životě lepším osobní vozem (nehodnotím Jednotky,Push-Pull soupravy atd.), než je tento nejel, fakt např. české Bmz245 bych už zahranice radši neposílal, děs a hrůza, a věř mi, já jsem jak s polskou dvojkou, a tak českym Bmz jel nesčetněkrát!
pd
Jo, a ještě ta historická vsuvka - přesně tak, komunistické IC/EC byly InterExpresy. V tom článku na wiki se píše, že "Vlaky byly tvořeny vozy vyšší kvalitativní úrovně oproti běžně používaným vozům", což není úplně pravda - pokud to byly ČSD vozy, tak to byly úplně normální Béčka. Takže vlastně nasazování Béček na "vlaky vyšší kvality" má u nás už dlouhou tradici...
Je to smutné :( Měli jsme tehdy víc kupovat Bmee. Pak by bylo ještě lepší nakoupit 10-oddílové Amee a klidně i 10-oddílové ABmee (jako u DR, ale DR to kupovaly s klasickými dveřmi, já bych to kupoval s předsuvnými).
No ale já bych si ABmee objednal tak, aby tam bylo 5 oddílů první a 5 oddílů druhé třídy.
pd : Pokud myslíš ten, který jezdí na Polonii a Sobieskim, tak jo. V létě se s ním projedu, tak doufám, že tady Halooooo bude mít pravdu. Dávám tomu šanci 1:1 000 000.
Mimochodem - Polonii jsem kdysi jel, a zdá se mi lepší české Bmz než polské Bmnouz. Ale nic proti Polákům nemám.
Jo, a ještě ta historická vsuvka - přesně tak, komunistické IC/EC byly InterExpresy. V tom článku na wiki se píše, že "Vlaky byly tvořeny vozy vyšší kvalitativní úrovně oproti běžně používaným vozům", což není úplně pravda - pokud to byly ČSD vozy, tak to byly úplně normální Béčka. Takže vlastně nasazování Béček na "vlaky vyšší kvality" má u nás už dlouhou tradici...
Tomáš: není Amnouz jako Amnouz, jsi si jistý, že se bavíte o tom samém? A vůbec, posuzovat kvalitu jenom podle fotek mě přijde poněkud nepřesné. Třeba ani netušíš, jak se při tom mýlíš ;)
strejcekms: tlakové větrání jako Bmee mají i všechny A/B/BDs, až taková novinka u Bmee nebyla (ale je fakt, že v tom prospektu to mají hezky nakreslené). Tlakové větrání je i u "odporáků" (A150, B250), ale tam je konstrukčně řešené jinak. Jiná věc je, že v létě to průvodčí ve vozech ani nezapínají. Na druhou stranu účinnost toho větrání stejně není nic moc (holt klimatizace to není) a když si v kupéčku otevřete okno, tak je ta účinnost rovna nule. Kdysi byla, nebo možná ještě někde zůstala, nad oknem cedulka "Neotvírejte okna, tlakové větrání by bylo neúčinné" - tak to bylo přesně ono.
Halooooo: Ne, nevím to.:D Když se podívám na Amnouz, vidím nemoderní sedačky a kupé. Chodbička ujde, ale viděl jsem lepší. proti Bmnouz nemám nic. Mnohem větší kvalita než Amnouz podle mojeho. Navíc jak jsem psal - osobní názor. Až budou na Polonii či Sobieskim řazeny nové vozy ( mám na mysli Amnopuz, Bmnopuz, Amnouz, Bmnouz ), budu asi říkat to samé co ty.A hlavně - nevykej mi prosím tě. Je mi 15 a nesnáším, když mi někdo vyká.:D
PS: Zapomněl jsem na Slovenskou strelu. Nemá restaurační vůz.:D:D
Víťa- Ta Bpee co neprošla druhou modernizací ji stejně projdou.
Bee272 se neviplatí modernizovat.
Bee272 i Beer mají tlakové větrání, tuším že asi 2000m3/h u toho Bee272- to bude asi docela dost :D
Na modernizace tu máme teda podle mně spíše jiné adepty, řada Bmee za to určitě stojí a dokonce více než nějaké Bee272.
Právě Bmee, BDbm/r/see bych nahnal na pořádnou a kompletní modernizaci, aby s toho vznikli pořádné vozy pro mezistátní přepravu /EC, IC/, jejich hlavní víhodou jsou podvozky GP 200, tvar skříně vozu, CZE, předsuvné dveře a roky výroby- jsou mladší než nějaká Béčka. Z čeho myslíš že vznikl nebo nedej bože ještě vzniká ARmpee? Z Brm. A nebo WLABmee je modernizace také z Bmee a nebo tehdy ještě Amee.
Ještě je tu jeden adept na "generální" modernizaci a tím je řada Bp. Bp jsou asi z roku 1991 /malé stáří/, mají podvozky GP 200/ žádnej Gorlitz V nebo Va, jsou to velkoprostory a mají takovou tu vroubkovanou střechu.
A Bmee a BDbm/r/see mají také tlakové větrání, jen o tom asi málo lidí ví + mají i jakési diagnostické zařízení a už z výroby tam byla možnost je vybavit navíc brzdou magnetickou kolejnicovou.
Doporučuji prostudovat prospekt k vozu Bmee, jinak nic, já jsem spousta těchto věcí také donedávna nevěděl :D
Bee272 má výkonné větrání, jenom ho někdo musí zapnout... A další nějaká rozsáhlá rekonstrukce Bee272 nebo Beer nemá smysl, tyhle vozy (jako všechny ostatní) potřebují hlavně pravidelnou údržbu. Případně při těch pravidelných opravách průběžné nebo dílčí zlepšování tech. stavu nebo interiéru, asi tak obodobného rozsahu jako humanizace Aček a Béček. Nic víc.
Zpátky k Eurocity: ty požadavky zhruba tak, jak je tady uvedl strejcekms (tj. např. klima vozy, jídelní vůz musí být mezi vozy 1. a 2. třídy, cestovní rychlost min. 90 km/h, vlaková četa musí ovládat cizí jazyk, vlak musí být mezinárodní, celní a pasová kontrola musela být prováděna za jízdy vlaku bez prostojů v pohraničních stanicích, atd..) byly skutečně oficiální a závazné. Nemám sice po ruce příslušné předpisy, ale mám za to, že to bylo dohodnuto na úrovni UIC. Vyjímky se diskutovaly a případně schvalovaly vlak od vlaku na každoročních evropských konferencích o jízdních řádech.
Dnešní situace je taková, že ty podmínky nejsou nejen závazné, ale vlastně nejsou vůbec - není žádná autorita, která by to zastřešovala. Tudíž vlastně není co alespoň částečně dodržovat, respektive, kdo a proč by se o něco takového snažil, že.
A ještě k historii - v druhé polovině 80. let se i východoevropské železnice pokusily o svou vlastní síť mezistátních vlaků vyšší kvality. Kdopak si ještě vzpomene na její název? ;)
Mně by vůbec nevadilo, že Bee272 nemá otevíratelná okna, kdyby měl klimatizaci
Až na docela pohodlné sedačky (IMHO lepší, než Bpee/Bee ale i německé na Jeseniovi) je ten interiér nic moc. Barevně se mi vůbec nelíbí (preferují bílý Bpee), dveře k oddílům jsou jako přenesené z Béček. Na WC jsem tam nebyl, tak nemůžu soudit. Co mě ale spolehlivě nadzvedne ze židle je, když místo Bpee je zařazen jen Bee272. Jako někdo, kdo preferuje (nebo spíš vyžaduje, protože pokud to je jen trochu možné, ak uspůsobuji své jízdní plány) velkoprostorové vozy, tak jestli tam je 78 nebo 22 míst ve velkoprostorové části, to už je sakra rozdíl!
Co by mělo na IC jezdit? Bpee, která neprošla druhou modernizací (bez vakuového WC, bez klimatizace, s šedými potahy) by mi bohatě vyhovovalo
Každopádně nikdo mi nevymluví, že velkoprostorových vozů není nedostatek. Takže, co bych navrhoval - nahnat Bee272 na další modernizaci. Udělat ho velkoprostorový celý, nebo v nejhorším případě alespoň změnit uspořádání 2+1 na 2+2, zavést tam klimatizaci nebo alespoň nějaký výkonný věrání. Vymalovat to nějakou příjemnější barvou. Uzavřené WC a předsuvné dveře by taky neškodily.
A v další fázi bych vzal do parády Beery, nechal ty tři normální oddíly, a z těch kombinovaných udělal normální velkoprostorovou část s uspořádáním 2+2 s uličkou uprosřed.
A pokud to u nich má ještě smysl, tak bych se podíval i na Bmee. To na mě taky působí jako normální Béčko, ale míso koženky s (docela pěknými soudě podle fotek) sedadly a předsuvnými dveřmi. Taková chodba a vůbec interiér je na můj vkus až příliš podobný Béčkům. Takže komplet nové obložení interiéru. Dá tam jen výklopná okna a nějaký jiný věrání, než okno, by taky nebylo marný
EC 174
Z diskuze o vlacích EC/IC se mi zdá, že se většině diskutujících nelíbí nasazení kombinovaných vozů řady Bee na tyto vlaky. PROČ? Kupé je naprosto standardní kvality EC/IC po šesti místech a velkoprostorová část je dokonce v uspořádání 2+1 místo 2+2, což je pro 2. třídu typické. A že nemá posuvné dveře? Německé jedničky Apmz jezdící u nás na EC 172, 173, 174, 175 mají taky obyčejné neposuvné dveře a jak jsou to kvalitní vozy! Posuvné dveře přece nemohou být kritériem pro posuzování vhodnosti IC vozů. Bee a Beer na vlaky IC prostě patří, proč proboha ne? Co jiného už byste tam chtěli?
Pro velkoprostor 2. třídy je typické uspořádání 2+2.
Beer jsou dobré vozy, to ano, ale už jsou trochu opotřebované a hlavně mají fuj nátěr!
Modernizace Bee272 byla podle mého názoru špatně provedená, nemá to otvíratelný okna, ve velkoprostorové části při plném obsazení často bývá vydýcháno (td)
EC 174-Jde o technický stav vozů Bee272, po technické stránce se na EC nehodí, od podvozků, atd.
Bee272 a Apmz DB se fakt nemůžou srovnat po technické ani po stránce interiérové kvality s vozem Bee272!
Taky se mi jednou otevřely dveře v jedniččce v Silesii mezi Olomoucí a Přerovem. Lidi to prostě před odjezdem nepřibouchnou úplně, jen přivřou, průvodčí to nevidí a vlak se rozjede. No a v té rychlosti se pak naplno otevřou. Tenkrát jsme jeli s otevřenýma, až na mostě přes Bečvu se zase zavřely. Z toho vyplývá, že kdyby někdo vypadl, snad se o tom ani nebude vědět, ČD jsou v pohodě a vůz přijel do Přerova se zavřenými dveřmi... Takovýto stav je alarmující.
Z diskuze o vlacích EC/IC se mi zdá, že se většině diskutujících nelíbí nasazení kombinovaných vozů řady Bee na tyto vlaky. PROČ? Kupé je naprosto standardní kvality EC/IC po šesti místech a velkoprostorová část je dokonce v uspořádání 2+1 místo 2+2, což je pro 2. třídu typické. A že nemá posuvné dveře? Německé jedničky Apmz jezdící u nás na EC 172, 173, 174, 175 mají taky obyčejné neposuvné dveře a jak jsou to kvalitní vozy! Posuvné dveře přece nemohou být kritériem pro posuzování vhodnosti IC vozů. Bee a Beer na vlaky IC prostě patří, proč proboha ne? Co jiného už byste tam chtěli?
Tom Palisek víte o tom, že kritzujete nejlepší EUroCity spoje na naší síti? Sobiesky, a Polonia jsou jedny z nejlepších vlaků, a až s nimi pojedete včetně té 1.třídy, tak pak je kritzujte, tohle mě dokáže nadzvednot ze židle...:X
strejcekms: Taky nevidím nic špatnýho vzít si letáček. Ale přeci jen, toto kritizovat, to už je moc...
Bartisko : Mně se to stalo za Otrokovicema asi taky za rychlosti 100km/h. Naštěstí to nebyla moje chyba.:D Ale taky nedoporučuji, o jeden metr stát více doprava a byl bych mrtvej.:D
Tomáš Palíšek: já sem jednou zkusil při jízdě z Uherského Hradiště ty dveře u béčka otevřít (sem byl zvědavý no :D). Vzhledem k rychlosti vlaku v době otevření dvěří 100km/h a ještě do směru jízdy se okamžitě otevřely a kdyby se někdo v té době držel madla tak by ho dveře doslova katapultovaly z vlaku (velice smrtící záležitost)...potom vlak zrychlil na na 140 a celým vagónem to řádně větralo. Ve vagónu sem byl naštěstí úplně sám, takže se to nikdo nedozvěděl :D každopádně ten můj pokus nikomu radši nedoporučuju!
Upřímně jsem nečekal takový zájem o diskuzi. Tak to vezmem pěkně popořadě. Upřímně řečeno ty stanovy co jsou na začátku bich nebral moc vážně, protože vznikli někdy v roce 123 a francouzština tak to bude asi blbost, nebo ty restaurační vozy-v té době těch bister asi tolik ještě nebylo, ale dnes začínají nabývat. I když že maj průvodčí znát dva cizí jazyky asi docela těžko odzkoušíte, ale ani tam bych na ně nebyl tak přísnej, v našich podmínkách by stačila asi jen němčina nebo polština-podle toho kam to jede.
Tomáš Palíšek- stou klimatizací je to docela špatné i když chválím že v poslední době už snad převážná většina EC spojů tu klimu má i díky remodernizacím těch Bpee a jejich podobných áčkových a béčkových bratříčků. A letáčky si také rád beru -když jsou a nevidím na tom nic špatného ne?
Pd-no mě se moc nelíbí že to zlehčujete, to že ty stanovy nejsou závazné neznamená že se alespoň z části nebudou dodržovat ne? To neznamená že když západoevropské železnice si s toho nedělaj problém, když mají vlaky na úrovni, tak že my si značku IC a EC předěláme k obrazu svému, o to více by jsme se měli snažit nějaké stanovy dodržovat. Jinak nechci se tady o tom hádat. Tak dobře, proč tedy nejsou rychlíky do Bavorska /Jan Hus, Karel čapek aj./ na českém území vedeny jako IC ? Třeba by to přilákalo nějaké cestující? Soupravy jak čd tak arrivy jsou kvalitní a možná by si nějaký ten cestující cestu mezi Prahou a Plzní autobusem rozmyslel a jel by raději IC-co vy víte. Naše dráhy skutečně nemaj žádný předpis co by mněl takový IC a EC splňovat, ale přece jen mají jakýsi popis co to vlastně to IC a EC je: "IC-Vlak se zaručenou kvalitou-řazeny moderní vozy 1. a 2. vozové třídy a restaurační vůz"-to je z jednoho staršího materiálu čd. EC-vlak evropských železnic se zaručenou mezinárodní kvalitou-řazeny moderní vozy 1. a 2. vozové třídy a restaurační vůz. A kdyby jsme to brali opravdu do důsledku tak tu na IC může jezdit kde co, třeba vůz Bp- má podvozky GP 200, má kotoučové brzdy, koženka to úplně taky neni, dělená sedadla to má, rychlost? No původně byli dělány pro 140 Km/h, takže stačí dosadit blokování dveří a mohou jít vesele "drandit" na ícéčka že se vám to zdá absurdní a hloupé no proč ne, když to maj ve své režii čd. Nebo rovnou můžeme začít posílat slona /471/ na IC ne? Má vakuové wc, oddíl 1. třídy se zásuvkami, klimatizaci, mg brzdu, max 140 Km/h co více si přát:D
neberte to tak vážně.
Zkrátka až zakleje naštvaný cestující v pendolinu v 2. třídě "proč tu ksakru nejsou zásuvky?" Tak mu odsekněte " hm co by jste chtěl? vždiť e to jen Intr City"
Víťa- Bee272 a Beer mají blokované dveře za jízdy :D
No prostě- je třeba si uvědomit že nároky cestujících se raketově zvětšují a že pokud byl Bee272 v roce 1996 dostačující, tak teď prostě na spoje IC neni, ale my tady s tim nic moc neuděláme.
A jestli se v dohledné době budou nakupovat nějaké novostavby /vagony/ což doufám, tak by bylo dobré kdyby se nakoupili nějaké velkoprostory, něco jako májí rakušáci Bmpz, i by se tim splnila jedna z těch podmínek pro EC vlaky. Alespoň by nebylo smutno českému Ampz že je tu sám bez svého dvojkového, velkoprostorového, tlakotěsného bratříčka...A né každý má rád kupé, někomu více vyhovuje "letadlo".
mbican- děkuji za pohled do historie...
A T.P.-oni mnohdy ty dveře otevíraj samy cestující-tím že je nouzově odjistí /odblokují/, tou červenou páčkou. Údajně se to mělo stát u Bmee, že měl za jízdy otevřené dveře. Ach ti cestující-teda někdy...
chio: Promiň, napravím to, jak dopíši tento komentář.>:D< Nicméně, loni Jan Perner = nejhorší EC v ČR.>:D<
Víťa: Mohu potvrdit, protože mě ,,Béčko´´ jednou málem hezky vykoplo z vlaku. Otevřely se mu totiž znenadání dvěře na jedné straně. Štěstí je, že jsem stál blíže k té druhé straně, kde se žádný karambol nestal.:D
V úvode diskusie sa treba pozrieť do histórie, aby sme pochopili históriu vzniku kategórie EC.
50.roky 20.storočia priniesli v západnej Európe pokles výkonov v žel. doprave, ktoré spôsobil najmä individuálny rozvoj automobilizmu. V medzinárodnej preprave jednotlivé žel. spoločnosti spolupracovali minimálne.
V roku 1957 sa po dohode dopravcov z Holandska, Nemecka, Francúzska, Talianska a Švajčiarska vytvorila sieť medzinárodných vlakov pod označením TEE. Značka a služby, ktoré sa za ňou skrývali, mali prilákať nových cestujúcich do vlakov. To sa jej aj podarilo a tento trend trval skoro 30 rokov. Postupne sa do siete TEE zapájali ďalší dopravcovia a pribúdali nové trasy vlakov.
Začiatkom 80.rokov začali vlaky TEE upadať, až nakoniec sa od nich upustilo a v roku 1987 sa začala používať značka EC, ktorá podobne ako vlaky TEE predstavovala "top produkt" dopravcu pre zákazníka a dodávala vlakom určitý "punc" kvality.
V polovici 90. rokoch väčšinu diaľkových vnútroštátnych vlakov u veľkých dopravcov začali zabezpečovať novododávané jednotky, ktoré s pribúdajúcimi VRT získavali nových cestujúcich. Dopravcovia začali stavať svoj "top produkt" na nových VR súpravách a tak už k existujúcim značkám TGV a Pendolino začali pribúdať nové - ICE, AVE, EUROSTAR a pod.
Začiatok 21. storočia je poznamenaný INTEROPERABILITOU dopravnej siete a žel. balíčkami EU, ktoré majú za cieľ "zjednotenie" železnice po technickej a prevádzkovej stránke. Jednotlivé domáce "top produkty" dopravcov začínajú jazdiť do okolitých krajín a nastáva nová éra spolupráce dopravcov s oveľa novším produktom ako je EC.
Značka EC upadá a je otázkou času, kedy ju postihne rovnaký osud ako TEE.
Súčasný stav, ktorý predstavujú novšie a pribudajúce úplne nové značky "top produktov", bude tiež len ďalším krokom v napredovaní služieb poskytovaných dopravcami pre zákazníka.