Pokračování z jiné diskuse č. II (první pokus smazala Anti-spam ochrana

)
strejcekms
Není atyp jako atyp. 812 a 912 jsou celkově atypy, jenže komponentami (motor, čela, atd.) jsou shodné se sériovými prvky na Regionovách. Krakeni co vím tak jsou atypy jak celkově, tak komponentami. Jediné co vím, že by mělo být společné, nebo aspoň podobné jsou tyristorové měniče PULS DELTA, které jsou např. u Peršingů a Es (tam je ale jiná verze co vím).
Také to musíme vzít z pohledu financí. Zatímco 812 a 912 měly svoji "generální opravu" před pár lety, byly do nich vloženy peníze a tyto peníze se pomalu vracejí (nižší údržbové náklady, jsou spolehlivé, vypadají a působí poměrně moderně, snadnější získávání náhradních dílů viz. o pár řádků výše, atd.) tak Krakeni už měli docela dost let za sebou a právě se blížil čas generální opravy (tj. velké investice) a náhradní díly už by mohly být nedostatkové. Případná modernizace by navíc vyžadovala úplně nový návrh modernizace, což by vedlo k nákladnější opravě než mají třeba jednotky 460/560. Taky bylo jasné, že víc jak 2 rekonstrukce neproběhnou, zatímco při prvotní rekonstrukci 812 a 912 byl potenciál dalších sériových rekonstrukcí ať už takto, či nakonec v podobě jednotek dost velký.
Problematika reko 070 => běžný vůz za lokomotivu je navíc doplněna nejen vytvořením malé atypické serie vozů, ale také nutným schvalováním. Prostě se to neoplatí.
Nicméně chtělo by to zjistit oficiální důvody vyřazení. A teď nemyslím, co jsem tu už psal, ale třeba porucha toho a toho atd. Protože měly dojezdit do konce JŘ a to se nestalo a dost mě zajímá, zdali ten problém nebyl menší, než je nutné. Pořád šlo o vozidla s moderní výzbrojí (oproti žabotlamům myslím, oproti dnešní době to už je starověk) a možná nějaká menší investice, která by prodloužila životnost o 2-3roky + umytí a velké vyčištění by se jistě hodilo. Jednotek je totiž málo a dle mě na tom nebyli zase tak špatně, aby museli být tak rychle vyřazeni...