Ano rozhodně se mi více líbí Desiro než Regionova, ale to nejde brát takhle jak to bereš a nejen ty!
Hele já nemám skoro nic proti konkurenci na železnici, jen je třeba si uvědomit jak to vlastně je. Tady někdo psal že Jančura a jeho (Rj) konečně zvýší komfort na železnici, ale kdo říká že ČD také nezvíší komfort cestování, ba oni se k tomu i zavázali krajům v těch dlouholetých smlouvách a to že budou obnovovat vozovej park jen a pouze zcela novými a nikoliv zmodernizovanými vozidli. Ale to ti asi nevysvětlím že? Tam jde o to že Evropská Unie bude spolufinancovat právě nákup nových vlaků pro regiony, ale jen v případě že se s tím kterým dopravcem podepíší ty dlouhodobé smlouvy.
Osobně to vidím jako příležitost kdy by se mohli ČD zahojit v oblasti vozového parku, alespoň částečně. Oni to totiž potřebují. Určitě je to super příležitost a myslím si že alespoň tu první desetiletku by mněli určitě získat jen ČD, protože taková příležitost tu ještě nebyla a nevidím důvod proč by se na tom mněl hned podílet nějaký soukromník, nic proti R. Jančurovi- v oblasti autobusů to umí, ví jak na zákazníky! Musíš si také uvědomit že když ČD mají v ruce dlouhodobé smlouvy, tak jim půjčí kde kdo, protože má záruku že po dobu těch 10 let ten dopravce bude jezdit a bude schopen splácet ta která vozidla, jenže když se vypisuje každý rok výběrové řízení na provozovatele v tom kterém kraji, tak to prostě nejde, jelikož je tam ta nejistota.
A jak by si tu situaci s vozovým parkem řešil ty? Soukromník? A není to náhodou útěk od problému? Ta železnice jsou v majetku státu a co zatím vím tak Jančura nějaké extra levnější jízdné nenabídl (vždy jen o pár korun levnější než ČD), teda co zatím vím- když tak mě opravte jestli se pletu. Představte si že jste na začátku 90. let a máte na starosti vozový park ČD, jak by jste financoval obnovu? Bez dlouholetých smluv se zastaralým vozovým parkem kterej jste podědil po ČSD? A bez podpory z EU? Nu nevím nevím, moc by to nešlo, jo šlo, ale asi jako to šlo ČD. :D
I státní podniky mohou fungovat slušně a dobře, jen musí někdo chtít a né hned uvěřit všemu co kdo naslibuje (mávání novými vlaky).
Co vím tak kraje ty smlouvy mohou s ČD rozvázat, když ČD nebudou plnit podmínky+ vyhlásit VŘ na jiného dopravce, tak nevím o co všem jde. No o těch věcech co třeba nasliboval a nejen Jančura, teď nevím čí ten výrok je: "budeme tu provozovat ty nejmodernější vlaky všech dob", nebo tak nějak to bylo. O reálnosti internetu raději nespekulovat- na koridorech ano, tam je pokrytí lepší, ale na lokálce z Horní dolní do Mokré suché? Přes mobilní operátory v horizontu 2-3 let určitě ne! A už vidím jak těm 18 lidem v tom Desiru staví podél tartí nějaké vysílací stanice ( či snad retranslačku?):D
Uvědom si že připravit takové VŘ neni práce přes víkend a R.jet tu reklamní akci o které se tu mimochodem bavíme také asi nezplodil za pár dnů.. Samozřejmě chápu že ČD nemají zas až tak dobrou pověst, jenže to také nemaj lehké.
Co je ovšem zajímavé- že třeba na takovém Slovensku po nějaké konkurenci na dráze asi nikdo moc neprahne, z obou stran. Nebo se o tom přinejmenším nemluví, nebo se pletu?
"Vsadili jsme na jistotu"- slovo hejtmana(ky) po podpisu smlouvy. Trochu má pravdu v tom, že svěřit větší počet tratí (jak se jeden čas objevovalo ze strany žlutého soukromníka) je hazard s dopravní dostupností, tam se může objevit tolik nepředpokládaných událostí, zkrátka mohlo by dojít ke komplikacím, že by tam byli nějaké počáteční problémy.
Závěrem: já nejsem proti konkurenci, ale ať nežvaní a neslibuje to co není příliš reálné, ale ať začne trochu skromněji. :D
Třeba Viamont- super! Jenže víš proč si Viamont os. doprava pronajímá jednotky a nemá vlastní? Protože na ně prostě nemá, jedině že by si na ně půjčili, pokud by jim někdo půjčil..Pokud by ale nevyhráli případné VŘ na provoz na trati, tak by tu mněli pěknej problém se splácením a nebo by se těch jednotek museli zbavit.
Zkrátka na železniční dopravě se všeobecně nedá vydělávat, ale ty také když máš firmu která zrovna pár let neprosperuje hned neprodáš, nejdříve se zamyslíš proč tomu tak je a zkusíš ji vzkřísit- postavit na nohy.
Dále si neodpustím poznámku-že regionální doprava by měla být na trošičku nižší úrovni než ta dálková, nezapomínejte že na IC vlaku jede vagon bez vakuového WC, bez klimi, s V max 140 a pořádně hlučnej, zatímco na regionálce z Horní dolní do Mokré suché pojede Desiro? To ovšem neni důvod proč omezovat nákup moderních regionálních vozidel!! Mělo by se investovat jak do regionálky, tak do dálkovky a rovnoměrně...
Třeba budou mít časem ČD k dispozici takovej Alstom LINT a nebo Stadler RegioShuttle či Desiro ML? Nech se překvapit- na českej trh si brousí zuby i v zahraničí..
Toto je jen můj osobní pohled na věc a nikomu ho nevnucuji a když tak mě opravte, jestli se v něčem mílím.
Jančurovi věřím. Myslím si, že je to skvělý první tah ukázat,, že provozovat železniční dopravu opravdu může.
Je to skvělá příležitost jak nastartovat alespoň nějaké zlepšení komfortu.
Davidus135: Třeba já mu věřím. I když není bez chyb, tak je to zatím asi nejlepší naděje, jak aspoň částečně zlepšit úroveň železnice v Česku. Spíš se obávám, že mu budou kraje a hlavně ČD házet klacky pod nohy.
Tomáš: ne, kožené nebudou, bude to klasické Desiro Classic nejspíše v standardním regionálním provedení.
Nene, apríl to opravdu není. Další info: [ekonomika.idnes.cz] (jen ty ilustrační fotky jsou až moc ilustrační)
A na otázku, kde by ty jednotky udržoval, se přímo nabízí odpověď v pronajatém depu.... A ono to ani depo být nemusí, pro podobné moderní jednotky prakticky stačí nějaká hala s několika kolejemi. Klidně to může být třeba bývalý sklad, do kterého vede vlečka, samozřejmě po patřičných úpravách. Pouze pro běžnou údržbu, vyšší stupně oprav by se prováděly u externích firem, případně přímo u výrobce. K tomu ostatně směřují všichni železniční dopravci.
Sova_ Jestli to není pouhý žert, tak je povinnost si udělat výlet do koridorové stanice. A jestli zbyde čas, tak vyzkoušet i Desiro jedoucí do Drážďan.>:D<
Tomáš Palíšek
Mě to taky napadlo že je to Apríl :D
Jančura tím chce ukázat, že když si pronajme na pár jízd jednu jednotku tak je schopen si pronajmout cca 50jednotek na 15let... I kdyby to dokázal, pořád je tu otázka, kde by ty jednotky udržoval...