Uživatel: Přihlásit se Vytvořit nový profil
Akce: Nové téma Náhled pro tisk RSS Nové příspěvky
Vyhledat
Navigace: Hlavní stránka >> Diskuze o železnici >> Osobní vozy
Téma:
Označování vozů ČD   (7 Příspěvků)
Štofik - 22. 05. 2023 14:10
1. Co Rumuni a Poláci, ale Regiojet, ten používá původní značení z doby kdy vozy nakoupil, a je mu jedno že ten vůz od té doby pětkrát překonal (většinou k horšímu). Zkrátka to označení tam maj jen na okrasu.
2. Baaldo,proč se menuješ Baal?
Baal - 07. 07. 2022 19:08
Re PD:
Tak dneska jsem jel ABfbdtn a fakt je to přelepený.
Baal - 04. 04. 2022 23:25
Mrknu na polepy až pojedu, ale mám za to, že tam to "r" furt je.

No ono furt lepší přeznačit na jedničku Bmzeto, než udělat ze starých regionálek Bdt první třídu a ještě ji vrazit na dálkové vlaky. U těch přeznačených Bmzet se alespoň obtěžovali tam dát polštářek, nebo dečku pod hlavu...
Celkově všechny ty "moderní" vagóny první třídy ČD jsou v lepším případě 2+ a to i ty slavné InterJety, Pendolina, nebo Ampz... Jediné solidní jedničky jsou railjety, Amz a ABmz. Osobně zastávám názor, že velkoprostor nikdy nebude o pohodlí, ale o tom narvat do vlaku co nejvíce lidí.
Ale to jsem odbočil...
pd - 04. 04. 2022 23:05
Mě se zase zdá, že to "r" mizí i z řidičáků. Už několik let jsou některé A/Bfbdtn bez "r". Nevím, jestli už všechny nebo jestli je to jenom nějaký omyl...
A když se nad tím tak zamyslím, tak kvůli čemu by tam to "r" vlastně mělo být? Co je u nich tak zvláštní na uspořádání interiéru? (Původně tam to "r" asi mělo naznačovat přítomnost zvedací plošiny analogicky jako kdysi u BDbmrsee, ale ty taky byly přejmenované na BDbmsee).

ABmz GySEV je stejný nešvar jako ABbmdz DLB (alex).
Baal - 04. 04. 2022 14:23
Pokud vím tak "r" stále existuje konkrétně 954 (Bfbrdtn794 a ABfbrdtn795) Tudíž Bee272 a především Bee273 by měly být Beer, nebo Bree.
Co se zahraničí týká, tak mne dosti zaujal vůz maďarských GySEV ABmz, který vypadá jako klasické Bmz229, jen tam je několik kupat přeznačeno na 1. třídu.
pd - 03. 04. 2022 23:13
Já bych v tom nějaký hlubší smysl nehledal. Z mezinárodního pohledu mezi dvojicemi ee/z, v/d, b/h a t/p žádný rozdíl není, jsou rovnocenné. Že si ČD pro sebe stanovily ještě "podvýznam" jednotlivých písmen a pak to stejně nedodržují, je už jiná věc.
Písmeno "r" už se u ČD vůbec nepoužívá.

Ale pořád lepší než třeba zmatek u CFR, tam můžou být vozy podobných řad označené Bmee, Beem nebo jenom B. Nebo nedávno v Polsku někdo zjistil, že lůžkové vozy "ypsilony" mají délku přes nárazníky o 8 cm delší než 24,5 m, takže po X letech provozu teď všem přidali písmeno "m"... Mimochodem, celkem by mě zajímalo, proč se u těch lůžek uvádí délka přes nárazníky 24 580 mm, když skříň je stejně dlouhá jako u všech ostatních ypsilonů, tj. 24 200 mm.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil pd (03. 04. 2022 23:13).
Baal - 28. 03. 2022 22:31
Zdravím, rád bych nahodil téma ohledně označování vozů ČD. Pokud vím, tak je to následovně:

A - 1. třída
B - 2. třída
D - zavazadlový vůz
R - bufetový vůz
WR - jídelní vůz
WL - spací vůz

b, h - vůz s oddílem pro invalidy
d, v - vůz s háky na kolo
ee, z - vůz se zásuvkami
f - řídící vůz
g - vůz se služebním oddílem
m - vůz delší než 24,5m
n - vůz pro motoráky
p - velkoprostorový vůz pro dálkové vlaky
r - zvláštní uspořádání interiéru
t - velkoprostorový vůz pro regionálku

Celkem by mne zajímalo, co rozhoduje, jestli se u vozu pro kola použije "v", nebo "d", podobně u vozu pro invalidy "b", nebo "h" a u vozů se zásuvkami jsem měl za to, že "z" se používá u vozů co mohou jet 200 a více, ale třeba Bmz234 může jen 160.
Pak by mne zajímalo proč ČD nedodržují rozdíl mezi "t" a "p", nebo nepoužívají "r"?
Uvedu pár příkladů:
Sysel ABfhpvee a Bfhpvee jsou vozy pro regionálku, tak co tam dělá "p"? Podobně ABpee, byl konstruován k těmto vozům, tudíž proč to není ABtee? Bee272 a 273 mají nezvyklé uspořádání interiéru, přesto tam chybí "r". Podobně by se dalo pokračovat.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Baal (28. 03. 2022 22:32).

Vaše jméno:
Váš email:
Předmět:
Přílohy: Přiložit soubor
  • Platné typy příloh: jpg, jpeg, pdf, gif, png
  • Žádný soubor nesmí být větší než 300 KB
  • Všechny soubory nemůžou mít dohromady více než 2.93 MB
  • Můžete přiložit ještě 200 soubor(y|ů)
Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
 **     **  **     **  **     **   **  **   **     ** 
 **     **  **     **  **     **    ****    **     ** 
 **     **  *********  **     **     **     **     ** 
 **     **  **     **   **   **      **     **     ** 
 **     **  **     **    ** **       **     **     ** 

www.vagonweb.cz

This forum powered by Phorum.