|
 |
|
 |
|
 |
Téma: |
 |
Vaše návrhy na rekonstrukci (nejen) starších osobních vozů ČD (729 Příspěvků) |
 |
|
Jura - 13. 02. 2019 20:33
|
|
|
janbotek: No jako asi by bylo dobré rekonstruovat i vozy BDs, ale raději bych je rekonstruoval na BDsee, ano podvozek po vzoru Bee 238, ale ty dveře z Východního Německa rekonstruovat na vaše je blbost, zaprvé se to nevyplatí, a a tak by byly nespolehlivé, ty předsuvné jsou o mnoho lepší. Ještě jsem zapomněl uvést, že mým cílem by bylo tyto vozy měly maximální rychlost 200 km/h, věřím že zpevněním skříně a důkladnou modernizací podvozků, by toto bylo možné.
Bpee: No já myslím že se vyplatí rekonstrukce, představoval bych si aby bylo možné tyto vozy používat ještě 20-25 let, řekněte mi kde by jste chtěl vzít peníze na nové, a také hlavně kdo by je vám vyrobil oddílové vozy?
|
|
|
|
|
|
Bpee - 13. 02. 2019 18:43
|
|
|
...což vlastně vychází dráž, než výroba nového vozu, který bude navíc splňovat technické normy, které BDs už dávno nesplňuje.
Proč modernizovat, proč ne "navrhuji nový vůz, který by..."?
|
|
|
|
|
|
janbotek - 13. 02. 2019 17:14
|
|
|
Díky.. pardón Bee238
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 13. 02. 2019 16:29
|
|
|
janbotek: Nemyslíš náhodou vozy Bee238?
|
|
|
|
|
|
janbotek - 13. 02. 2019 13:05
|
|
|
Já bych rekonstruoval vozy BDs na BDshz co se týče podvozkové části by Podvozky Goertliz V se rekonstruovaly na Goertliz Va jako u Bee238 nebo Bpee. Co se týče skříně tak by se kromě dveří (o těch bude ještě řeč) a mírných změn v interiéru a to se cestujících týkat nebude krom přesunu WC na místo za poslední kupé. Zavazadlový oddíl bych posunul na polovinu prostoru pro služebního oddílu místo bývalého WC a poloviny služebního oddílu by vznikl prostor pro Vlakovou četu a technické zázemí pro vlakový Personál. Nově vzniklý zavazadlový oddíl bych rozdělil na třetiny v 1.tretině by se vytvořil úschovna zavazadel nebo suchý sklad pro jídelní vůz 2. Třetina by byla manipulační prostor s plošinou pro vozíčkáře.Do třetí Třetiny by se umístily Háky na kola. Dveře by dostaly několik úprav buď dle vzoru vozů Bimzdf viz zde [ youtu.be] a nebo dle vozů BMZ 21-90
Upraveno 1krát. Naposledy upravil janbotek (13. 02. 2019 17:15).
|
|
|
|
|
|
janbotek - 13. 02. 2019 13:04
|
|
|
Já bych rekonstruoval vozy BDs na BDshz co se týče podvozkové části by Podvozky Goertliz V se rekonstruovaly na Goertliz Va jako u Bee247 nebo Bpee. Co se týče skříně tak by se kromě dveří (o těch bude ještě řeč) a mírných změn v interiéru a to se cestujících týkat nebude krom přesunu WC na místo za poslední kupé. Zavazadlový oddíl bych posunul na polovinu prostoru pro služebního oddílu místo bývalého WC a poloviny služebního oddílu by vznikl prostor pro Vlakovou četu a technické zázemí pro vlakový Personál. Nově vzniklý zavazadlový oddíl bych rozdělil na třetiny v 1.tretině by se vytvořil úschovna zavazadel nebo suchý sklad pro jídelní vůz 2. Třetina by byla manipulační prostor s plošinou pro vozíčkáře.Do třetí Třetiny by se umístily Háky na kola. Dveře by dostaly několik úprav buď dle vzoru vozů Bimzdf viz zde [ youtu.be] a nebo dle vozů BMZ 21-90.
|
|
|
|
|
|
janbotek - 13. 02. 2019 13:04
|
|
|
Já bych rekonstruoval vozy BDs na BDshz co se týče podvozkové části by Podvozky Goertliz V se rekonstruovaly na Goertliz Va jako u Bee247 nebo Bpee. Co se týče skříně tak by se kromě dveří (o těch bude ještě řeč) a změn v interiéru a to se cestujících týkat nebude krom přesunu WC na místo za poslední kupé. Zavazadlový oddíl bych posunul na polovinu prostoru pro služebního oddílu místo bývalého WC a poloviny služebního oddílu by vznikl prostor pro Vlakovou četu a technické zázemí pro vlakový Personál. Nově vzniklý zavazadlový oddíl bych rozdělil na třetiny v 1.tretině by se vytvořil úschovna zavazadel nebo suchý sklad pro jídelní vůz 2. Třetina by byla manipulační prostor s plošinou pro vozíčkáře.Do třetí Třetiny by se umístily Háky na kola. Dveře by dostaly několik úprav buď dle vzoru vozů Bimzdf viz zde [ youtu.be] a nebo dle vozů BMZ 21-90.
|
|
|
|
|
|
Jura - 11. 02. 2019 16:02
|
|
|
Přeci jen vlezete to kupé a vidíte staré sedačky, zastaralý typ oken, podíváte se na poličky a oddílové dveře, orosí se vám čelo a potom na strop, kde je nevzhledně vypadající modul a potom zajděte na záchod a řeknete si, já chci jet něčím jiným. 
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 11. 02. 2019 15:38
|
|
|
Jura: Rekonstrukce vozů A na vozy Aee140 apod. je samozřejmost. A ty tvé nápady na výměnu oken, oddílových dveří atd. nejsou špatné.
|
|
|
|
|
|
Jura - 11. 02. 2019 10:50
|
|
|
Jako já osobně bych všechny Aee 140,142; Bee 238; Apee 139; Bpee 237 prohnal rekonstrukcí s výměnou následujícího – sedadla, okna, výdechy klimatizace v oddílech, obložení, tepelnou i zvukovou izolaci, oddílové dveře, záchody. Sedadla vyměnit za sedadla použitá Bmz 241 pro druhou třídu a pro první dosadit sedadla , okna vyměnit za neotevírací plná, pouze na představcích a na záchodech nechat okna otevírající se v horní pětině, modul s výdechy klimatizace a osvětlením vyměnit za ledkové trubice a výdechy klimatizace umístit k oknu jako u vozů Bmz ex.OeBB, obložení lze ponechat a nalepit na stěny imitaci světlého dřeva jako u vozů Bmz ex. OeBB s rozdílem polepit tyto plochy i na chodbách, nadále do kupé a ve velkoprostorových vozech pod sedadla umístit koberce jako u Bmz 241– navozuje takový domácí útulnější pocit, tepelnou i zvukovou izolaci posílit oproti nynějšímu stavu, oddílové dveře vyměnit za elegantnější, a záchody přemalovat a modernizovat na důstojnější verzi. Tyto úpravy by vylo možno upravit jako vozy řad B, AB a A a ponechat nynější rozdělení tříd. Po rekonstrukci nerozeznatelné od nynějších Bee atd. Všechny výhrady přijímám.
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 09. 02. 2019 14:33
|
|
|
pd: Jako adnina tě prosím, abys vytvořil ve sci-fi řazení vůz ABee340 a lokomotivu 361. Jak už jsem zmínil, ABee340 by vznikl rekonstrukcí vozů AB349 a B251. Lokomotiva 361 by vypadala jako eso (362, 363), v rekonstrukci se jedná pouze o zvýšení rychlosti. Provoz pouze v Česku a na Slovensku. Výbava ABee340 by byla klimatizace, zásuvky 230, Wi-Fi a uzavřené WC. Avatar už nakreslil Pechar, takže stačí použít ten jeho.
Upraveno 1krát. Naposledy upravil Strašidlo (09. 02. 2019 14:36).
|
|
|
|
|
|
Pechar146 - 29. 01. 2019 13:44
|
|
|
To by nebyl velký problém - zesilovače GSM stojí cca. 1500 Kč. Jen kam ho umístit - viděl bych to na střechu vozu.
Jsou podle vás lepší Borcad Regio, Regio+(s hranatým podhlavníkem), Grammer E3000, Kiel Sitze Trend, Latusek, nebo MSV vz.Btn?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tady je vidět, jak má každý jiné priority. Třeba z mého pohledu je typ sedadel docela důležitý. Zato wifi nebo USB zásuvky pro mě podstatné nejsou (když už, tak místo wifi bych raději bral zesilovač mobilního signálu).
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 28. 01. 2019 13:35
|
|
|
Avatar je normální. Na sedadla u svých návrhů nehraju, tyto věci jsou to poslední. Mimochodem, u oddílových vozů NEUVAŽUJU o sedačkách, které jsou v elektrických jednotkách nebo velkoprostorových vozech. Jelikož neuvažuju jako Pechar146 a místenkování podporuju, tak ve vlacích, kde bude povinná rezervace místa (SC Pendolino, IC a EC) budou sedadla kvalitnější. Na VŠECH rychlících budou nepovinné (přesto doporučené) rezervace [na rychlících nebudou jezdit elektrické jednotky (ani InterPanter), motorové už vůbec ne].
Nevíte, kde najdu nějaké informace o počtech elektrických jednotek?
|
|
|
|
|
|
Pechar146 - 28. 01. 2019 11:24
|
|
|
To jsem se pouze přehlédl v označení. Tady jde spíše o avatar, vůz ABee340 je tvůj nápad. Co se týká sedadel:
Od každé řady by byl jeden vůz zachován do muzea, a zbylé byly upraveny. Sedadlo vznikne kombinací Borcadu vz.471 a sedadla vz.Bmz. Výsledné sedadlo bude mít tvarovaný podsedák, pevné loketní opěrky, a výškově upravitelnou hlavovou opěrku(měkkou). Sedadlo bude polohovatelné, v 2. 7 cm, v 1. 15 cm. V 2.tř. elektrických jednotek a motorových vozů budou sedadla skromnějšího druhu. Zkus něco navrhnout...
|
|
|
|
|
|
Baal - 27. 01. 2019 17:33
|
|
|
Re Pechar146:
Pokud by to vzniklo z Bee, tak proč předělávat kupé na velkoprostor soudím podle toho pee na konci.
Rozhodně by mne zajímalo jak by to vypadalo uvnitř co se sedaček týká, to co je nyní v Aee je stejný jako dvojka, tudíž určitě by bylo fajn něco ve stylu Bmz, nebo jedničky v AB. Ty moderní sedačky i když papírově odpovídají první třídě, tak nejsou zrovna pohodlný na dlouhý cesty, pokud tedy není řeč o křeslech ala railjet.
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 26. 01. 2019 15:37
|
|
|
Bee238 nechám tak jak leží a běží [maximální úprava je doplnění Wi-Fi, jinak všechno ostatní (klimatizace, zásuvky) už tam je]. A žádný ABpee340 nebude. To bude oddílový (tedy ABee340). Ještě jednou: vůz ABee bude z vozů AB a B251 (takže jich bude cca 40-50). Případně nasazení: rychlíky Brno - Jihlava - Plzeň, rychlíky Praha - Hradec Králové - Trutnov/Meziměstí/Letohrad, případně rychlíky Ostrava - Krnov - Olomouc a taky jako posila na EC a IC.
Upraveno 1krát. Naposledy upravil Strašidlo (28. 01. 2019 14:08).
|
|
|
|
|
|
Pechar146 - 26. 01. 2019 13:38
|
|
|
K Bz253 budou patrně vyvinuty i velkoprostorové vozy Bpz25x. Původní plán taky byl, že Bz253 by měl 80 míst stejně jako B249, ale spíše jsem zvolil 60 míst(stejně jako mají všechny ostatní oddílové vozy). U ABz353 pozor - zásuvky 230 i 5V a Wi-fi jsou pouze v 1.třídě.
Panoramatické vozy sice možná splňují UIC, byť určitou kombinací standartů(dlouhý vůz s vysokou střechou). KOV jsou v pořádku, pokud by totiž byly na R 942/943 Eschede vychytány všechny případné mouchy, byly by vozy nasazovány na vlaky kategorie Expres - které jsou všechny vnitrostátní.
Proto mají taková KOV restaurační vozy.
A které tratě jsou to 1%? Ale jinak ujdou, ne?
To není špatný nápad, upravit několik Bee238 na ABpee340. Vypadal by asi takhle?(v příloze). Zkus ale naznačit nasazení.
|
|
|
Přílohy:
ceske drahy ABpee340.png (4.5 KB)
|
|
 |
|
 |
|
Strašidlo - 26. 01. 2019 11:33
|
|
|
Baal: já mám rekonstrukci vozů AB349 a B251 na ABee340. Vlastně je stejný jako Aee140, ale 4 oddíly jsou 1. třída, dalších 5 druhá třída. Výbava: klimatizace, zásuvky 220, Wi-Fi. Záchody budou uzavřené/vakuové, tak jak je to u všech nových vozů. Rezervační a informační systémy budou elektronické.
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 26. 01. 2019 11:29
|
|
|
Bdpee 231 si zaslouží modernizaci, ta tvoje rozhodně není špatná. B253, pokud si to mám představit jako B249 tak se mi to nebude líbit. Panoramatický Ampz ano, ale tyto splňují požadavky na mezinárodní provoz, takže KOV 155 je blbost, kdyby měl 145, jsem ticho. Motorový vůz 843.2 vypadá zajímavě, ale u mě nebude mít místo, jelikož 99% tratí jsou elektrifikovány. Zbytek obsluhují hybridní vozy. MV 815 je u mě tedy taky zbytečný.
|
|
|
|
|
|
Pechar146 - 26. 01. 2019 10:07
|
|
|
To si myslet můžeš, ale moc si nepomůžeš...
Dobře, ale co vozy B253 - určitá náhrada za B249, panoramatické vozy Ampz155 a Ampz161, společenský WLSRmee, motorové vozy 815 a 843.2, elektrické jednotky 550 a 541...
A modernizovaný Bdpee231 se nelíbí?(umožňuje přepravu 4 jízdních kol!)
Úvaha: Jaké písmenné označení by měl vůz sleeperette?
|
|
|
|
|
|
Baal - 26. 01. 2019 10:04
|
|
|
Re Pechar146:
Aee140 a Apee139 do Trutnova? Kmenová souprava do Trutnova mívá 4 vagóny a celý vagón jedničky je zbytečný, celý vagón jedničky se dává HK-Praha jako posila. Do Trutnova stačí půlený, ale ne shit typu ABpee, kde je papírově 30 míst v jedničce ale použitelných jich je jenom 18. Tam bych dal dal ABtz, nebo ABmz, dalo by se to řešit i ABfhpvee, pokud by šel propojit s brejlákem.
|
|
|
|
|
|
Strašidlo - 26. 01. 2019 08:21
|
|
|
Pechar146: Pocit z toho mám takový, že jsi opravdu zešílel. A vůz Bpee237 zůstane vozem Bpee237 (nemám problém koupit další). Vůz Bee238 zůstane Bee238 a to bych mohl psát až do nekonečna
|
|
|
|
|
|
Pechar146 - 25. 01. 2019 20:30
|
|
|
Radši mě napište KOV a pocit.
V seznamu jsem zapomněl na maďarské vozy Bpmee 20-70, které by u ČD/ČSD přešly výměnou sedadel, doplněním klimatizace s blokováním oken, zásuvkami 230V a jako Bmpz265 jezdily společně s Bmz234(264), WRmz864 a Amz134(164) na některých rychlících. Počet míst by zůstal 80, naopak sedadla by byla vyměněna za Borcad vz.471.
V mých plánech nejsou vykázány vozy Aee140/142 (respektive Aee158) a Apee139 (Apee157) pouze proto, že jsem na ně zapomněl. Jinak budou jezdit na rychlících Praha - Trutnov(a podobných výkonech). Vozová řada Bpee237(respektive Bpee257) bude posílena o 41 vozů(na 75 vozů, nynějších ZSSK Bpeer). Všech 75 vozů projde výměnou rámů oken - ty sice pořád budou gumovo-kovové, nově ale otevíratelné pouze v horní pětině. Vozy Bee258 projdou totožnou úpravou.
V plánech je poznamenáno, že 6 vozů Bee273 bude upraveno na vozy Az173. Ty budou mít rovněž kombinované uspořádání - 4 oddíly klasické, 2 dvojité oddíly, 1 trojitý oddíl. Počet míst běžný(54). Vozům Bz273 i Az173 budou vyměněna sedadla za Borcad vz.471.
Muzeární využití bude čekat B249, AB349, A149 a BDs. 2 vozy budou ponechány v Najbrtu, 1 vůz zeleno-bílý, ale všechny další přetřeny na původní nátěr ČSD a budou jezdit na historických vlacích(včetně některých parních).
Nelze vyloučit, že v rámci navýšení nabídky 1.třídy bude zakoupeno/vyměněno větší množství vozů s devíti oddíly - až 26 vozů, které by byly upraveny na vozy 1.třídy, nasazované na RR a R.
|
|
|
|
|
|
Pechar146 - 25. 01. 2019 19:49
|
|
|
Robe193, je to součást celkového plánu obnovy drah. Pokud budou místenky podmíněny jízdou Btm656, budou astronomicky drahé. To záhy povede k jejich reálnému, bezprostředně poté i administrativnímu zániku. Vozy budou poté prodány(pravděpodobně někam na balkán...)
|
|
|
|
|
|
 |
|